Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

Hoe jouw Organisatiecultuur de werkvloer vormt

Over: De onmiskenbare Invloed van Organisatiecultuur op medewerkers

 

De meetbaarheid van organisatiecultuur

Organisatiecultuur wordt vaak beschouwd als een abstract concept, maar in werkelijkheid is het een van de belangrijkste pijlers waarop de prestaties van een organisatie rusten. Het beïnvloedt niet alleen hoe medewerkers zich voelen, maar ook hoe goed ze presteren, hoe betrokken ze zijn en zelfs hoe lang ze bij het bedrijf blijven. In Nederland is de impact van organisatiecultuur gewoon goed meetbaar. De cijfers tonen duidelijk aan hoe cultuur de werkplek beïnvloedt.

Wat is Organisatiecultuur eigenlijk?

Ik schreef er al eerder een blog over. Organisatiecultuur is de som van ongeschreven regels, normen, waarden en gedragingen die de manier van werken binnen een organisatie bepalen. Volgens het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) heeft ongeveer 35% van de Nederlandse werknemers aangegeven dat de cultuur binnen hun organisatie invloed heeft op hun werkplezier en motivatie. Bedrijven die een sterke cultuur van open communicatie, waardering en samenwerking cultiveren, hebben een significant hogere medewerkerstevredenheid en productiviteit dan organisaties die dat niet doen.

Organisatiecultuur bepaalt sterk onderstaande zeven factoren:

Ten eerste: Werkplezier -> Of je je wel of niet ‘dood’ voelt na een werkdag

Volgens de Nederlandse Werknemersmonitor 2023, uitgevoerd door TNO en Randstad, geeft maar liefst 44% van de werknemers in Nederland aan minder werkplezier te ervaren door een slechte bedrijfscultuur. Een cultuur waarin medewerkers zich niet gewaardeerd voelen, of waar communicatie slecht is, leidt tot minder motivatie en een lager werkplezier.

In organisaties waar een gezonde cultuur van erkenning en samenwerking heerst, blijkt dat medewerkers 30-40% meer werkplezier ervaren. McKinsey’s rapport over werkplezier in Nederland toont aan dat bedrijven die actief investeren in cultuurverbetering een 25% hogere medewerkerstevredenheid en een 15% lager verloop realiseren.

Ten tweede: Betrokkenheid -> Heb je zin om door te vechten voor de organisatie?

Betrokkenheid van medewerkers heeft een directe relatie met de cultuur van een organisatie. Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2022, heeft 40% van de Nederlandse werknemers een laag niveau van betrokkenheid als gevolg van een gebrek aan motivatie en erkenning binnen hun organisatie. Dit komt vaak door een gebrek aan open communicatie en waardering van medewerkers.

Volgens het Werknemersbarometer 2022 is de productiviteit van betrokken medewerkers in Nederland 22% hoger dan die van hun minder betrokken collega’s. Organisaties die investeren in een cultuur die betrokkenheid stimuleert, zoals door te zorgen voor participatie in besluitvorming en feedbackcultuur, behalen niet alleen betere prestaties, maar ook een lager ziekteverzuim van 10-15%.

Ten derde: Leiderschap -> Een cultuur van ‘doe wat ik zeg’ of ‘doe wat ik doe’?

De manier waarop leiders zich gedragen heeft een enorme invloed op de cultuur van de organisatie. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat 68% van de medewerkers in Nederland aangeeft dat het leiderschap van invloed is op hun werkplezier. Organisaties met leiders die open communiceren, luisteren naar hun medewerkers en vertrouwen geven, hebben 40% lagere verloopcijfers en 25% meer productieve medewerkers dan bedrijven met autocratisch leiderschap.

Volgens de TNO Arbo-monitor 2022 zeggen medewerkers die werken in organisaties met inclusief en ondersteunend leiderschap dat ze 38% meer gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het succes van de organisatie. In ongezonde bedrijfsculturen, waar leiders voornamelijk focussen op controle en resultaat, ligt het ziekteverzuim vaak 15-20% hoger dan in bedrijven waar leiders hun medewerkers als partners beschouwen.

Ten vierde: Welzijn -> Moet je je zelf over de grens pushen om te ‘overleven’?

De werkdruk en het welzijn van medewerkers zijn direct gerelateerd aan de cultuur van een organisatie. Volgens de Arbo-cijfers van 2022 heeft 1 op de 5 werknemers in Nederland last van werkgerelateerde stress, wat veelal het gevolg is van een cultuur van overmatige werkdruk en onrealistische prestatiedoelen.

Onderzoek van TNO laat zien dat bedrijven die actief investeren in het welzijn van hun medewerkers, door bijvoorbeeld mentale gezondheid en werk-privébalans te bevorderen, een 25% lager ziekteverzuim hebben. Werknemers in een gezonde cultuur, waar welzijn centraal staat, zijn 20-25% productiever en ervaren 30% minder werkstress.

Ten vijfde: Diversiteit en Inclusie -> Ben jij je ‘echte’ zelf op je werk?

Diversiteit en inclusie spelen een steeds grotere rol in de werkcultuur in Nederland. Kennisinstituut TNO meldt dat bedrijven die diversiteit en inclusie bevorderen, 10-15% betere bedrijfsresultaten behalen dan bedrijven die deze thema’s niet serieus nemen. Werknemers in organisaties die een cultuur van inclusie hebben, melden zich 25% minder vaak ziek en voelen zich 35% meer betrokken bij het werk.

Uit de Kennisatlas Arbeidsmarkt 2022 blijkt dat bedrijven die de diversiteit van hun teams waarderen, een 12% hogere omzetgroei ervaren dan hun concurrenten. Dit komt omdat diverse teams vaak beter kunnen innoveren en creatief problemen oplossen, wat leidt tot hogere prestaties.

Ten zesde: Groei en Ontwikkeling -> Is dit je carrière? Of is dit je tijdelijke stop?

Volgens LinkedIn’s Global Talent Trends 2022, zegt 83% van de Nederlandse medewerkers dat opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden essentieel zijn voor hun werkplezier en betrokkenheid. Werknemers die geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen in hun organisatie, zullen zich sneller ontevreden en ongemotiveerd voelen, wat leidt tot een hoger verloop.

Bedrijven die investeren in een cultuur van groei en ontwikkeling rapporteren 30-40% hogere medewerkerstevredenheid en een 25% lager verloop. Volgens de Nationale Carrière Enquête 2023 zegt 70% van de medewerkers dat ze gemotiveerd blijven bij bedrijven die kansen bieden voor persoonlijke en professionele groei.

Tot slot, op zeven:Verandering -> Blijf je staan of ga je vooruit?

De cultuur van een organisatie heeft ook invloed op de bereidheid tot verandering. Bedrijven die een cultuur van flexibiliteit en innovatie omarmen, zijn beter in staat zich aan te passen aan de steeds veranderende marktomstandigheden. Het Innovatie-onderzoek 2022 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toont aan dat bedrijven die innoveren en zich aanpassen aan nieuwe technologieën, een 15% hogere winstgevendheid behalen.

Medewerkers die werken in een cultuur die verandering en vernieuwing stimuleert, voelen zich 25% meer gemotiveerd en zijn 30% productiever dan medewerkers in organisaties die vastzitten in traditionele, rigide structuren.

Conclusie

Conclusie voor iedere CEO/eigenaar/ondernemer:

Cultuur is Alles, én …… het is binnen jouw cirkel  van invloed

De data zijn duidelijk: organisaties die investeren in een positieve cultuur behalen aanzienlijk betere resultaten op het gebied van betrokkenheid, welzijn, productiviteit en winstgevendheid. Cultuur is dus dé sleutel tot succes.  Alleen voor mensen die het niet snappen is het een vage term, maar – als je het wel snapt – is het een meetbare kracht die de werkvloer bepaalt.

Als je als organisatie wilt groeien, zowel op het gebied van prestaties als medewerkerswelzijn, dan is het essentieel om een cultuur van openheid, erkenning en samenwerking te ontwikkelen. Jij hebt de kracht om deze cultuur te creëren – en de data tonen aan dat dit niet alleen goed is voor je medewerkers, maar ook voor je bedrijfsresultaten

Bronnen:

1. Werkplezier en Betrokkenheid

  • Gallup – State of the Global Workplace 2023: Dit rapport onderzoekt wereldwijde trends in werkplezier en betrokkenheid. Je vindt een overzicht van de belangrijkste inzichten hier: Gallup – State of the Global Workplace 2023.
  • TNO – Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2023: Dit rapport van TNO en CBS onderzoekt werkplezier, werkdruk en andere arbeidsomstandigheden in Nederland. Bekijk de NEA 2023 factsheet hier

2. Leiderschap

  • Berenschot – Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek 2022: Dit rapport onderzoekt de invloed van leiderschap op motivatie en werkplezier binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. De resultaten en publicaties van dit onderzoek kun je vinden op de Berenschot-website: Berenschot Onderzoeken.
  • TNO – Arbo-monitor 2022: Dit biedt inzichten in de effecten van inclusief leiderschap op motivatie en ziekteverzuim in Nederlandse bedrijven. Bekijk meer informatie over de Arbo-monitor hier.

3. Welzijn

  • TNO Arbo-cijfers 2022: Deze cijfers bieden inzicht in werkdruk en de mentale gezondheid van medewerkers in Nederland. Het rapport is toegankelijk via TNO’s publicatiewebsite: TNO Arbo-cijfers 2022.
  • Deloitte – The Importance of Employee Wellbeing: Deloitte’s rapport beschrijft hoe een focus op welzijn binnen organisaties bijdraagt aan verminderd ziekteverzuim en verhoogde productiviteit. Toegang tot het rapport vind je hier.

4. Diversiteit en Inclusie

  • TNO – Kennisatlas Arbeidsmarkt 2022: Dit onderzoek van TNO bespreekt de impact van diversiteit en inclusie op de prestaties van teams en medewerkers. Het rapport kun je vinden via de publicaties van TNO: TNO Kennisatlas Arbeidsmarkt.
  • PwC – Global Diversity & Inclusion Survey: Dit onderzoek bevat wereldwijd relevante inzichten over diversiteit en inclusie, ook toepasbaar in de Nederlandse context. Je kunt het volledige rapport lezen op de PwC-website: PwC Global Diversity & Inclusion Survey.

5. Groei en Ontwikkeling

  • LinkedIn – Global Talent Trends 2022: LinkedIn’s rapport onderzoekt het belang van leer- en groeimogelijkheden voor medewerkers, wat relevant is voor betrokkenheid en behoud van talent. Download het rapport via LinkedIn Talent Solutions.
  • Nationale Carrière Enquête 2023: Dit rapport biedt cijfers over hoe ontwikkelingsmogelijkheden bijdragen aan werkplezier en motivatie. De gegevens van de enquête zijn beschikbaar via diverse Nederlandse arbeidsmarktplatforms en de website van Intermediair.

6. Verandering en Innovatie

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – Innovatieonderzoek 2022: Dit onderzoek bespreekt hoe een cultuur van innovatie bijdraagt aan groei en winstgevendheid. Lees het rapport op de RVO-website.
  • BCG – Adapting to Change in the Modern Workplace: Het rapport van BCG beschrijft de voordelen van innovatieculturen binnen bedrijven. Je kunt het rapport bekijken via Boston Consulting Group.

Doorsparren over hoe jij dit aan kunt pakken?

Dick Nijman
Organisatieveranderaar, trainer, coach
T: 06 543 945 04
www.werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl

 

Laat een reactie achter