Ik zie in bedrijven dat veel leidinggevenden proberen medewerkers meer ‘drive’ te geven. Daarbij ligt de nadruk dan zó op coaching, creëren van draagvlak en overeenstemming, dat dit ten koste kan gaan van de verantwoordelijkheid van de medewerkers zelf. Het lijkt alsof de inspiratie en gedrevenheid van leidinggevenden moet komen en dat je er motivatie bij de medewerkers “in kunt stoppen”. Dat blijkt vaak een misverstand. Vandaar deze blog over draagvlak en coachen dus.
Je bent bezig met een verandering en je mist inbreng van medewerkers. Leveren ze die inbreng wel dan is het natuurlijk prettig leiding geven, je kunt ze erbij betrekken en coachen.
Maar er is ook een groep die achter de wagen blijft hangen. Onderschat deze groep niet: in veel van jullie organisaties zie ik medewerkers met ondermijnend gedrag, met weinig inzet, met geen oprechte bijdrage leveren, die praten ‘over’ in plaats van ‘met’.
Veel organisaties verspillen veel energie aan deze groep, HR functionarissen houden zich ermee bezig. Maar het denken in termen van draagvlak creëren en het kunnen motiveren van deze groep is een ENERGIELEK. Waarom?
Jíj bent aan het werk, jíj investeert in de relatie, maar de ander werkt niet net zo hard. Stop ermee! Je houdt zo in stand dat deze medewerkers geen verantwoording hoeven te nemen..
Wat kun je beter doen? Tips om echt draagvlak te krijgen en een basis om te gaan coachen te bereiken
Feedback, grenzen en structuur leiden tot probleemeigenaarschap. Dit is meestal niet de leukste tijd. Zeker in deze tijd zijn deze interventies niet populair. Je bent als leidinggevende nl. bezig met confrontaties, conflicten en grenzen stellen. Je ontmoet soms onheus gedrag. Maar er ontstaat daarna echt ‘last’ bij medewerkers, een besef dat het anders moet, dat het op de oude weg niet doorgaat. Dat is probleemeigenaarschap. Als dat er is dan kunnen er twee dingen gebeuren: medewerkers kiezen om weg te gaan of medewerkers ontwikkelen zich..
Pas als de medewerkers zich willen ontwikkelen, verantwoording nemen, dan kun je denken in termen als coachen, op afstand sturen, los laten.
Probleemeigenaarschap creëren is, ondanks de vaak wat negatieve sfeer, een daad van groot respect: je zet medewerkers in ontwikkeling.
Herken je dit? Heb jij medewerkers waarop het bovenstaande van toepassing is? Hoe pak jij dat aan? Waar loop jij nog tegen aan? Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden op m’n vragen! Vind je het zinvol om erover door te praten? Wat ik je aanbied is een kosteloos gesprek, dan kijken we naar jouw situatie, jouw vragen en hoe je jouw doelen kunt bereiken. Bel, ik nodig je uit voor een afspraak!
Dick Nijman
Organisatieveranderaar, trainer, coach
Werkplaats voor Organisatiecultuur
T: 06 543 945 04
E: info@werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl
Mooi !!