Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

Zeven stappen naar passie in je werk

In één van mijn vorige blogs schreef ik over “werken in een organisatiecultuur met weinig passie”. Ik beloofde je een oplossing te geven. Is het mogelijk om met passie te werken?

Hart, hoofd en handen

Met alle functionarissen die wij hierin begeleiden doorlopen we een 7-stappen plan. De eerste twee stappen zijn het moeilijkst. Ze vereisen dat je in contact komt met je hart (“Feelings first” in dit geval). “Wie je bent”, is daar te vinden.

Stap 1: Start bij je hart

Dit is soms een zware pil voor functionarissen in het bedrijfsleven om dit te accepteren. Vaak opgevoed met, geschoold in en beloond voor de overtuiging dat je grootste kracht toch je intellect is. “Kennis is macht”, nietwaar? Je hebt niet voor niets je best gedaan om gevoel en emoties daaraan aan te passen.

Je bent onderweg een kunstenaar geworden om je hart buiten je werk te houden. Vaak komen er crisissen zoals burn-out aan te pas om ons weer een beetje te herinneren wat we al wisten in ons hart.

Resultaat van deze stap: voorbij zelf opgelegde beperkingen, voorbij angst, twijfel, onzekerheid: je potentieel omarmen.

Stap 2: Ontdek je passies

Wat inspireert je? Herken je het gevoel wat erbij hoort? In een langzaam proces her-ontdek je oude passies of vind je hele nieuwe. Het helpt als je je open stelt voor nieuwe ervaringen, je comfortzone wat oprekt. Word je gepakt door oude of nieuwe belevenissen? Wat is dat dan precies? Kun je het een naam geven?

Resultaat van deze stap: je somt sterk omlijnde passies op. Waar doe jij het voor in het leven?

Als dat lukt kun je door naar de volgende fase: twee stappen voor je hoofd.

Stap 3: Verhelder jouw doel

Waar wil je dat je passie je heen leidt? Wat is je doel?

Passie is een deel van jou, altijd aanwezig. Een doel is wat je kiest en creëert. Je kunt meerdere doelen hebben die uitdrukking geven aan je passie. Je kunt hier snel de fout ingaan door doelen te stellen die vast gebeiteld zijn in een vorm, bijvoorbeeld een nauwkeurig omschreven baan. Probeer deze vorm nog los te houden maar je doel helder te stellen.

Resultaat is dat jouw stip op de horizon helder is.

Stap 4: Breng jouw acties in kaart

Mocht je denken dat grote passies vanzelf vorm krijgen, helaas meestal niet. Wat je veel hoort is: “Als het bij je past dan komt het vanzelf”. Niets is minder waar. Een droom op de wereld zetten vereist structuur, discipline, planning, timing. Kortom: het vraagt toewijding. Misschien ervaar je het hier “alsof het vanzelf komt”. Dat komt omdat het zo goed bij je past, maar het is in deze fase echt werk.

Het resultaat is dat je nu weet welk pad je moet lopen wil je bij je doel uitkomen.

Je hebt nu, uitgaande van je hart, twee stappen met je hoofd gezet. Nu zijn je handen aan de beurt: doen!

Stap 5: Implementeer jouw passie

Alle voorgaande stappen zijn zinloos als je niet het lef hebt om datgene wat je ontdekte in jouw tempo te integreren. Ook hier is de eerste stap weer het moeilijkst: je comfortzone verlaten en (kleine) risico’s gaan nemen.

Je overwint in kleine stappen je angst, je durft wat offers te brengen, je huidige zekerheden krijgen een andere waarde. Met iedere stap wordt je enthousiaster, stijgt je vertrouwen dat het maakbaar is en dat je leven meer kwaliteit krijgt.

Het resultaat is dat je dagelijks ervaart wat het voor je betekent om met je passie te leven. Je bent onderweg, ervaart, stuurt bij maar altijd met je doel voor ogen.

Stap 6: Laat jouw enthousiasme zien

Het vertellen en laten zien van jouw stappen heeft verschillende functies:

  • Jouw omgeving gaat meeleven en er komt onverwachte support
  • Jouw omgeving herinnert je aan je passie, als jij het even kwijt bent
  • Je inspireert anderen en hun inspiratie steekt jouw weer aan
  • Het valt je nu pas op hoeveel mensen er zonder passie werken, je kunt je niet meer voorstellen dat je ook zo was, het bekrachtigt jouw stappen.

Het resultaat is dat je omgeving nu opeens zegt: “Je bent veranderd”. Voor jou is dat al maanden terug begonnen. Je wordt zichtbaar.

Stap 7: Blijf op de weg

Ook werken met passie is een weg met obstakels en onverwachte teleurstellingen. In onze (oude) aard zijn we gewend om excuses te zoeken, verantwoording buiten ons te leggen.
Het moeilijkste aan werken met passie is misschien wel: vasthoudend zijn.
Hoe doe je dat?
Vier jouw kleine stappen, plan rust in om steeds verbonden te blijven met je passie, laat je coachen.

Het resultaat is dat je ten volle de verantwoording neemt voor jouw weg. Wat het oplevert weegt ruim op tegen wat je achterlaat.

En nu?

Mooi verhaal, maar denk je ook nog steeds: “Hoe dan?”, “Hoe blijf ik zelf werken met passie?” of “Hoe zorg ik dat ik passie trigger bij mijn medewerkers?”, bel me voor een vrijblijvende afspraak.

Bron: The passion plan – Richard Chang

Laat een reactie achter