Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

Misverstand 1: Organisatiecultuur is soft

Organisatiecultuur is soft = misverstand 1

 

Know why projects fail, we know how to prevent failure — so why do they still fail? – Martin Cobb

Organisatiecultuur is soft! Is dat zo? We hebben allemaal in onze opleiding geleerd om te sturen op harde meetpunten: KPI’s, benchmarking, Six Sigma en (financiële) cijfers.
Dit geeft ons een aangenaam gevoel, een gevoel van zekerheid. Dat is zeker fijn als alles goed gaat.
Maar vaak dient dit analyseren op harde meetpunten vooral om achteraf te analyseren waar het niet gelukt is (niet eens waarom!) of – nog erger – om met mensen af te rekenen.
Geeft dit ook de zekerheid dat wij goed presteren? Hoeveel investeer jij in die (schijn)zekerheid?

Hoezo, organisatiecultuur is soft?

Cultuur en gedrag, de factoren die erg bepalend zijn voor het succes van een organisatie, worden gezien als zacht. Te begrijpen, want hoe meet je cultuur? Hoe leg je dit vast?

De illusie van zekerheid

Regelmatig zie ik dat die harde indicatoren boterzacht zijn. Cijfers zijn immers manipuleerbaar, kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en geven vaak niet de controle die je nodig hebt. Waarom blijven we hier dan zo aan vast houden?
Laten we het kind niet met het badwater weggooien: cijfer-indicatoren blijven belangrijk. Ze zijn belangrijk om vast te leggen wat je echt wenst, vooral belangrijk om analyses te maken en om bij te sturen. Maar dat is het dan ook!

Organisatiecultuur als de aanjagende factor voor jouw bedrijfsresultaten

  1. Het wordt tijd om deze illusie van zekerheid door te prikken en de organisatiecultuur erbij te betrekken. Is organisatiecultuur echt soft? Geef cultuur een andere, belangrijke status.
  2. Leer van het verleden en haal hier leefregels uit die je met elkaar afspreekt.
  3. Betrek alle mensen.
  4. Stop met te doen alsof je de “soft skills” moet meten als harde doelen. Leer het gewoon op de agenda te zetten, erover te praten, het regelmatig te bespreken

Contact

Organisatiecultuur is soft. Ondersteun je deze uitspraak nog? Ik heb een stappenplan om organisatiecultuur werkbaar te maken. Werkplaats voor Organisatiecultuur is gespecialiseerd in organisatie cultuur en heeft oplossingen voor alle cultuurvraagstukken.

 

Wil je daar meer over weten?

Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een kosteloos gesprek.

Dick Nijman

T: 06 543 945 04

E: info@werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl

 

Laat een reactie achter