Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

10 stappen naar een succesvolle organisatiecultuur!

Wil je een verandering in je organisatiecultuur? Een organisatiecultuur is een vaag begrip. Het lijkt alsof je geen grip hebt op veranderingen van de organisatiecultuur. Maar niets is minder waar. Met deze 10 stappen naar een succesvolle organisatiecultuur lukt het je!

Stap1. Vertel wat je verwacht en waarom

Communiceer helder waarom je de verandering wilt doorvoeren en wat de consequenties daarvan zijn. Het ‘waarom’ heeft altijd te maken met veranderende klantwensen of veranderende markt. Je legitimeert hiermee je nieuwe verwachtingen. Vraag aan je medewerkers bewust afstand te nemen van oude taken en vertrouwde werkrelaties. Geef aan waarom dit noodzakelijk is. Hiermee zet je de beweging in.

Stap 2. Maak het toekomstbeeld helder

Nu je de verwachtingen helder hebt en de urgentie hebt benoemd is de volgende stap om het toekomstbeeld aantrekkelijk te maken. Waar wil je met de organisatie naar toe en wat zijn daar de voordelen van. Niet alleen voor de organisatie maar ook voor haar medewerkers. Wees daarin concreet.

Stap 3. Toon voorbeeldgedrag

Jij bent een voorbeeld en voorloper van wat je van anderen gaat verwachten. Breng je eigen resultaten en omgangsvormen op orde. Doe voor, zoals jij wilt dat anderen zich gaan gedragen.

Stap 4. Maak een team

Een team kan de verandering leiden. Zorg voor een breed draagvlak. Breng mensen bijeen die de verandering moeten gaan dragen. De teamleden komen uit je hele organisatie.

Stap 5. Leer van elkaar in plaats van elkaar af te rekenen op fouten

Zorg voor een leercultuur. Kijk terug en leer van de fouten die er zijn gemaakt. Leer ook van successen. Wat werkt wel en wat blijkt niet te werken? Neem hier niet alleen de harde doelen als uitgangspunt maar kijk (naast doelen, acties en taken) ook naar leiderschap, omgangsvormen, houding en gedrag.

Stap 6. Maak een jaarplan

Zorg dat de doelen realistisch en geborgd zijn in een jaarplan.

En ook: met welke (team)houding en met welk (team)gedrag moeten doelen worden gehaald? Maak verantwoordelijkheden concreet zodat ze ook gedragen kunnen worden. Het dragen van verantwoordelijkheid moet norm worden.

Stap 7. Communiceer en trek de kar samen

Zorg dat de organisatie tijdens het veranderproces niet uit elkaar valt. De verandervisie krijgt pas waarde als ze in het hoofd, hart en de handen van betrokkenen terecht is gekomen.

Stap 8. Toon leiderschap – Houd beweging in het veranderproces

Door goed leiderschap zorg je ervoor dat je makkelijk te volgen blijft. Er zullen altijd obstakels zijn die een verandertraject in de weg staan. Het vraagt om een daadkrachtige aanpak om de obstakels uit de weg te ruimen, om beweging te houden in het veranderproces.

Stap 9. Breng structuur aan – borg en veranker

Houd het veranderproces op de agenda. Denk niet te snel dat je resultaat hebt geboekt. Resultaat drukt zich uit in concrete cijfers en waarneembaar gedrag. Zet het veranderproces regelmatig op de agenda en bewaak de voortgang.

Stap 10. Vier de successen!

Vier samen met de hele organisatie de successen die geboekt zijn. Je medewerkers zullen het waarderen en voelen zich fijn omdat ze werken voor een succesvolle onderneming. Verandertrajecten leiden aan een gebrek aan korte termijn successen. Ze lijken alleen maar offers te vragen. Laad de batterij van iedereen weer op door successen te vieren, hoe klein het succes dan ook lijkt, het is een stap in de goede richting!

Contact

Wil je meer weten over organisatiecultuur? Neem dan contact met mij op! Ik kom graag langs voor een vrijblijvend advies.

Wat denk jij?

Laat je reactie achter onder dit blog. Wat is jouw mening over deze 10 stappen naar een succesvolle organisatiecultuur? In welk veranderproces zit jij? Welke van deze stappen mag volgens jou meer aandacht krijgen?

 

Dick Nijman

Organisatieveranderaar, trainer, coach

Werkplaats voor Organisatiecultuur

T: 06 543 945 04

E: info@werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl

 

Laat een reactie achter