Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

Misverstand 2: cultuurverandering kost veel tijd en geld

Eerder schreef ik in een blog over het eerste misverstand bij cultuurverandering nl: Cultuur is ‘soft’.

Vandaag misverstand 2 bij cultuurverandering : een cultuurverandering kost veel tijd én geld

 

“Bedrijfscultuur is één van de duurste productiemiddelen”

P. Romeijn

Misverstand bij cultuurverandering: Het kost veel tijd

De heersende opvatting is dat een cultuurverandering zo’n zeven jaar kost. Maar mijn mening is dat je bedrijf kansloos ten onder gaat als cultuurverandering niet binnen een jaar plaatsvindt.

Waarom moet cultuurverandering binnen een jaar?

  • Wisselende managers tijdens het veranderproces
    Een succesvolle cultuurverandering heeft duidelijk leiderschap nodig. Managers blijven tegenwoordig niet meer lang werkzaam binnen eenzelfde team. Wisselt een manager dan krijg je een andere manier van leiderschap. De cultuurverandering wordt overgedragen aan de opvolger. En overdrachten zijn altijd bottlenecks. De nieuwe manager heeft andere visie, zal anders accentueren en als de verandering niet lukt is dit eenvoudig af te schuiven op zijn voorganger. De nieuwe manager voelt zich minder verantwoordelijk voor wat er in het verleden gebeurd is en is daarop minder goed aanspreekbaar. Zo ontstaan onduidelijke kaders. En duidelijke kaders en leiderschap zijn succesfactoren van een goed verandertraject.
  • Het ontstaan van verandermoeheid
    Iedere verandering kost energie, zeker als deze verandering een ervaring van verlies met zich meebrengt. Wanneer je weer in evenwicht bent, nieuwe successen viert, de batterij weer opgeladen is dan kun je een nieuwe intensieve periode aan. Een intensieve verandering die langer dan een jaar duurt wordt een energielek.
    Grote veranderingen moeten daarom gefaseerd worden. De fases moeten binnen een jaar afgerond worden zodat het mogelijk is de batterij op te laden.
    Als dat gebeurd is dan kunnen we weer een nieuwe fase aan.

Misverstand bij cultuurverandering: Het kost veel geld

Het grootste misverstand over cultuurverandering is misschien wel dat het veel geld kost. Kijk naar de volgende rekensom en zie wat de faalkosten zijn van een niet goed functionerende werkcultuur:

  • Verzuim
  • Intern verzuim
  • Niet ingezette vaardigheid van mensen
  • Verloop
  • Conflicten
  • Onbeantwoorde vraag van de klant
  • Ineffectiviteit
  • Uren waarin werknemers meer productief hadden kunnen zijn

De uitgaven van deze faalkosten kunnen veel beter worden omgezet naar uitgaven om het cultuurveranderingsproces op een goede manier te begeleiden. Want een niet goed werkende organisatiecultuur heeft invloed op je rendement, je klanttevredenheid, op de motivatie van je werknemers, op de flexibiliteit van je organisatie, op het efficiënt verlopen van je processen.

Begeleiding levert geld op

Werkplaats Voor Organisatiecultuur is specialist op het gebied van (cultuur)veranderingsprocessen. Investeren in een organisatiecultuur die werkt is dus niet soft, kan kort en krachtig, en levert meer op dan het kost. Mijn trajecten duren acht dagen. Ik werk met twee startdagen en ik heb een halve dag per maand nodig om te monitoren en bij te sturen. Hoe klinkt dat? Wil je mijn hulp als je weet dat het je 10 x zoveel oplevert?

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor je kan doen? Bel me!

06 543 945 04

 

Laat een reactie achter