Naar een organisatiecultuur
die werkt!

lagere faalkosten door leiderschapstrajecten voor middenmanagement,
-coaching voor CEO's,
jaarbegeleiding voor bedrijven
 

Falend middenmanagement? Twee redenen!

Falend middenmanagement misverstand 1: Jouw middenmanagers zijn de beste vakmensen

Heb jij jouw middenmanagement gekozen omdat ze een voorbeeld zijn in hun vak? Natuurlijk is het helpend dat het middenmanagement het vak verstaat en de processen doorgrondt. Maar alleen om de reden dat ze de beste vakmensen zijn, ze dan middenmanager maken, leidt tot falend middenmanagement. Waarom?
Middenmanagers hoeven niet de beste vakmensen te zijn. Waarom niet?  Dit is de reden: zij moeten juist minder zélf uitvoeren maar juist de vakmensen begeleiden die het vak moeten doen. Ze moeten een transitie doormaken van  ‘zelf doen’ en ‘oplossen’ naar ‘leidinggeven’.

Leidinggevende vaardigheden

Dat betekent dat ze een hele set met andere vaardigheden nodig hebben.  En juist hiervoor hebben ze vaak niet op school gezeten. Het zou mooi zijn als je beseft dat hiervoor scholing nodig is en dat je hen dat aanbiedt. Falend middenmanagement is ook vaak slecht opgeleid middenmanagement.

Leid ze serieus op

Een waar gebeurde anekdote:

Ik ben jaren terug door een directeur van een middelgroot bedrijf op het matje geroepen. Hij vroeg zich af hoe het kwam dat mijn tweedaagse training leidinggeven voor zijn middenmanagement, een paar jaar ervoor , heel goed beoordeeld was, maar dat hij er in de praktijk zo weinig van merkte.

Ik stelde hem de volgende vragen:

“Jij komt zelf toch ook uit het vak?”. Hij antwoordde bevestigend.

“Hoe lang heb je erover gedaan om het vak te leren”.  Over de basis had hij zeker vier jaar gedaan en daarna de praktijk in, waar hij het pas echt leerde, zei hij.  Totaal kwam hij toch wel aan zeven jaar voordat hij zich allround vakman kon noemen.

 Ik vroeg hem: “Hoe kun je dan denken dat  je ‘leidinggeven’ in twee dagen leert??

Verankeren in de praktijk

Niet alles hoef je uit te besteden. Intern kun je zelf ook ten aanzien van die leidinggevende skills begeleiden, het bespreken in functionerings- en beoordelingsgesprekken, jaarlijks stappen maken. Dit noemen we verankeren.  Pas dan boek je resultaat!

Falend middenmanagement  misverstand 2: Middenmanagement wordt gezien als beloning

De status van leidinggeven

Falend management heeft nog een reden. Op het moment dat iemand leidinggevend wordt, wordt dat vaak gezien als promotie.  Het heeft status, je ontvangt wat meer salaris, een andere auto en soms streelt het het EGO (het beeld wat je van jezelf hebt). Als we dit toelaten of uitdragen in onze bedrijven dan slaan we de verkeerde weg in. De goede weg is ‘dienend leiderschap’.

Als leidinggevende ben je dienstbaar

Zo heb ik laatst een CEO uitgelegd dat hij op een dwaalspoor bezig was. Letterlijk vroeg ik hem het volgende:

“Denk jij dat hoe hoger je komt in de organisatie dat er steeds meer mensen voor jou werken?”

Realiseer je goed: ‘hoe hoger je komt’ ……………….. VOOR HOE MEER MENSEN JIJ WERKT.

Als je dit snapt, als je hierin jouw leidinggevend kader meeneemt, dan heb je grote kans van slagen.

Een giftige cocktail

Vaak heb je niet geleerd om leiding te geven én regelmatig hebben we daarbij de overtuiging dat we een stap hoger gezet hebben als we gaan leidinggeven. De combinatie van onvoldoende vaardigheden en grote waardering voor onszelf als leidinggevende is een giftige combinatie. De twee oorzaken van falend middenmanagement.

Opleiden?

Ik kan je helpen jouw middenmanagement op dikte te brengen en in positie te brengen. Tevens leidt zo’n leiderschapstraject tot grote bescheidenheid en weten voor wie we het uiteindelijk doen: de klant en de mensen ‘onder’ ons.

Wil je een gesprek over opleiden? Bel me, we spreken kosteloos. Het is mijn passie om jou te helpen jouw doelen te halen. Lees verder over opleidingen voor middenmanagement. Spar verder: bel me voor meer antwoorden!

 

Dick Nijman

Organisatieveranderaar, trainer, coach

Werkplaats voor Organisatiecultuur

T: 06 543 945 04

E: info@werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl

 

Laat een reactie achter