Een deel van mijn loopbaan ben ik werkzaam geweest in de zwaardere drugshulpverlening. Ik werkte met zowel individuele cliënten als met gezinnen met uitgebreidere problematiek. Een leerschool en professie die me nog dagelijks toerust om verwaarlozing en destructief gedrag te herkennen in de (semi)-profit bedrijven die ik de laatste 24 jaar adviseer. Want ik heb geconstateerd dat je onderzoek en conclusies uit de orthopedagogiek rond thema’s als geweld en verwaarlozing zonder meer kunt toepassen in organisaties. Ook daar is er soms sprake van destructief leiderschap of van verwaarlozing. Zie ook mijn bijdrage: ‘verwaarloosde organisaties‘.
Onlangs herkende ik een destructieve leider in een organisatie, doordat hij kort na zijn aanstelling met zijn beste medewerker, die veel verdiensten had voor de organisatie, in korte tijd drie functioneringsgesprekken op een rij voerde met een negatieve beoordeling. Toen deze medewerker een aanvraag deed voor scholing, adviseerde de leidinggevende de medewerker een voorstel op papier te zetten. Vervolgens werden de voorstellen één voor één afgewezen door de leidinggevende met de mededeling: “Je bent nu een stuk verder, je weet nu wat er allemaal niet kan”.
Afwezigheid van leiderschap kun je in de volgende voorbeelden herkennen (allemaal recent gebeurd):
Als ik iets geleerd heb in mijn loopbaan is dat herkennen, benoemen en registreren van het probleem er aan bijdraagt dat de problematiek stopt. Maar er wordt nauwelijks over gepraat, valt me op, terwijl afwezige en destructieve leiders in mijn verandertrajecten toch echt regelmatig in zicht komen.
De volgende kenmerken van destructieve en verwaarlozende leiders kunnen een leidraad zijn bij het bepalen of je in jouw organisatie te maken hebt met dergelijk gedrag.
Destructief leiderschap |
Verwaarlozend leiderschap |
Destructief gedrag is, vanuit welke motieven dan ook, intentioneel, de leidinggevende heeft de intentie om met dit gedrag doelen te bereiken. | Niet intentioneel. Het is afwezigheid van leiderschap, onvermogen om op behoeften aan structuur en erkenning van medewerkers in te gaan. |
Dit gedrag is vaak persoonlijker gericht. | Vaak team-, afdeling-, organisatiebreed te herkennen. |
Wederkerig gedrag. Destructief leiderschap roept verzet op of de medewerker gaat weg. Daarom is destructief gedrag:
|
Werknemers hebben geen vertrouwen in de organisatie en er is dus weinig interactie. Deze stijl kenmerkt zich door contactvermijdend gedrag:
|
Herken jij destructieve of afwezige leiders? De eerste is makkelijker te herkennen dan de tweede. Want misschien ben je het al langer gewend dat er geen leidinggevend kader is. Laat me jouw ervaringen eens horen?
Wens je hulp, dat kan!
Streef jij naar gezond leiderschap in jouw organisatie. Wil je sparren hierover?
Wat ik je aanbied is een kosteloos gesprek, dan kijken we naar jouw situatie, jouw vragen en hoe je jouw doelen kunt bereiken. Bel, ik nodig je uit voor een afspraak!
Dick Nijman
Organisatieveranderaar, trainer, coach
Werkplaats voor Organisatiecultuur
T: 06 543 945 04
E: info@werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl
…
Laat een reactie achter