
Werk jij aan (en met) organisatiecultuur (en wie niet?), behoed je dan voor deze 5 misverstanden.

Het is vaak oncomfortabel om als leider naar je eigen aandeel in een veranderproces te kijken. Als je dit niet wenst dan krijg je hier een aantal tips om je veranderproces te saboteren.

Dienend Leiderschap bepaalt jouw organisatiecultuur. En die cultuur bepaalt jouw bedrijfsresultaten!

Wat motiveert medewerkers? Er zijn drie zaken die jouw medewerkers motiveren: autonomie, meesterschap en het ervaren dat ze een doel hebben. Wat niet: bonussen!

De juiste tools voor een juiste probleemanalyse voorkomt fouten, maakt dat je jouw doelen haalt en verstevigt een gezonde organisatiecultuur.

Leiderschap wordt gekenmerkt door ‘ben je te vertrouwen’ en ‘jouw skills.’ Deze blog beschrijft de gevolgen ’toxic leaders’ die onveiligheid teweeg brengen.

Bij veranderingen vraag je nogal wat van je medewerkers. Hoe neem je ze mee in jouw verhaal? En sterker nog: wat geeft jouw het recht om veranderingen van ze te vragen?

Zeven stappen op weg naar passievol werken. Twee stappen voor je hart, twee voor je hoofd, twee voor je handen en één stap om te verankeren.

Doe de Gemba Walk! Informeer je daar waar jouw vakmensen het primaire proces uitvoeren.
Pas op met je kantoor- , cijfer- en managementwerkelijkheid! Te weinig tijd voor? Waarschijnlijk snap het dan niet!

Wanneer werkt jouw verandervisie? In deze blog: 4 kenmerken van een effectieve visie, 7 checks en 7 tips om deze visie te laten leven in jouw organisatie.

De Daily Stand-up is een prachtige tool om efficiënt te werken. Maar vermijd deze 10 valkuilen. Deze keer geïllustreerd met een VISUAL van Sketching Maniacs.

Veel leiders en veranderaars stellen de verkeerde organisatiediagnose. Ik beschrijf twee soorten organisaties met totaal andere kenmerken. Veranderaars hebben bij beide hele andere competenties nodig. Eigenaarschap is een onderscheidend kenmerk.

Passieloos werken draagt bij aan grote faalkosten van iedere onderneming. Vier elementen in je werk leiden tot passie! En ‘leiderschap’ speelt een grote rol

Je herkent als externe veranderaar of leidinggevende de moeilijke periodes in een verandertraject. Soms is de organisatiedruk groot om alles maar bij het oude te laten. Zeven tips, voor jou als veranderaar, over de juiste veranderhouding in (verwaarloosde) organisaties.

Go to the Gemba, is vanuit de LEAN-filosofie een sterk pleidooi om de werkprocessen goed te doorgronden. Een pleidooi voor managers, leiders en veranderaars om het vak te kennen. Een pleidooi voor herwaardering van vakmensen. Een pleidooi ook om maximale waarde aan de klant te leveren.

In het boek “Organisatiecultuur bepaalt resultaat” wordt deze titel bewezen. Lees hier over de vijf factoren die een sterke organisatiecultuur vestigen. En dat is de basis voor Top Performance in bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat programma’s met als doel cultuurverandering meestal vastlopen. Maar het wordt ook breed gedragen dat organisatiecultuur belangrijk is. In dit artikel pleit ik voor een praktische aanpak: laat organisatiecultuur meeliften op resultaatverbetering.

De snel veranderende markt en klant vraagt om een organisatie, teams en medewerkers die niet meer aan verandermanagement doen maar die veranderen als kernwaarde zien. We noemen dit de lerende organisatie. Hierbij zeven elementen. Hoever ben jij?

Destructief of verwaarlozend leiderschap. Het komt vaker voor dan je misschien verwacht. Herken jij ze als je dit tegen komt?
Hier de kenmerken!

Verwaarloosde organisaties hebben een aparte benadering nodig. Goede diagnostiek is belangrijk evenals een adequate aanpak. Hier de 18 kenmerken.

De daily stand-up is een prachtige tool als je het goed toepast. Hierbij de 10 grootste verbeteringen.

Organisatiecultuur wordt te pas en onpas genoemd. Hier verhelder ik vijf misverstanden! Is ’t soft? Is ’t ongrijpbaar? Kost een cultuurverandering veel tijd en geld? Lézen!

Wat is een klantgerichte cultuur? Hoe richt je een klantgerichte cultuur in? Hoe verhoog je de klantwaarde? En wat zijn de 10 succesfactoren?

Over de zinloosheid van medewerkerstevredenheidsonderzoeken en het sturen op medewerkerstevredenheid. Het heeft geen enkele relatie tot de klant! Lees meer!

Leidinggevenden beschouwen expertise van medewerkers vaak als indicator voor zelfsturing. Dat is een misverstand.
Wat zijn wel goede voorspellers? En hoe kun je hier op sturen als leidinggevende?

Probleemeigenaarschap is een voorwaarde om te coachen. Hoe je dit bereikt lees je in dit artikel: 10 tips. Maarre: stop nou eens met coachen!

Is jouw verhaal over het bestaansrecht van jouw organisatie inspirerend voor jouw medewerkers? Weet jij het? Kun je het inspirerend vertellen? Maak anders gebruik van mijn bijzondere aanbod!

Zeven stappen bij klachtafhandeling. Klachten van klanten zijn een uitgelezen kans om je klantenbinding op een hoger peil te brengen. Lees hier de zeven gouden regels!

Hoe om te gaan met klachten? Je kan een uitstekende verbinding hebben met je klant, maar soms zijn er echter toch klachten. Hoe behandel je deze klachten? Lees meer!

Organisaties veranderen verloopt langs 4 domeinen. Het management focust vaak op andere zaken dan de werkvloer. Dit is een bron voor falen. Het kan anders.

Weerstand bestaat niet, je hebt alleen slechte verandermanagers! Iets ‘weerstand’ noemen ontslaat je van je verantwoordelijkheid. Wat is weerstand dan wel? Als je er anders naar kijkt, kom je tot andere oplossingen.

We vergaderen tussen de 25% en de 40% van onze werktijd. 54% van de werknemers vindt dat ze te veel vergaderen. Tijd voor 8 handzame tips om LEAN te vergaderen.

Over motivatie en demotivatie in het werk. Hoe komt het dat professionals zo ontkracht worden in hun werk? Wat doen we toch verkeerd in de afgelopen jaren dat er zoveel werknemers in een overlevingsmodus zitten? Wat is er aan de hand? Er is een clash tussen drie werelden. Ik leg het je uit en je krijgt 5 tips van me!

Veranderingen in organisatiecultuur kun je niet uit besteden. Het zijn systemische veranderingen waar de opdrachtgever deel van uit maakt. Wantrouw externen die je anders verkopen!

Je onderscheidt je niet meer door een goede kwaliteit van je dienst of product tegen een betaalbare prijs.
Hoe onderscheid jouw bedrijf of organisatie zich wel?

Wat is klanttevredenheid? Is dit voldoende? Hoe worden klanten ambassadeurs van jouw bedrijf of organisatie? 6 tips!

Een cultuurverandering is niet planbaar, er zijn te veel variabelen! Maar we komen altijd aan, binnen het budget, binnen de tijd.
Stip op de horizon, ‘dedicated’ zijn en constant bijsturen!

Wat wil jij zijn? Een manager of een leider? Bekijk de checklist met 22 verschillen. Waar sta jij?

18 verschillen tussen een traditionele en een nieuwe organisatiecultuur met LEAN elementen op een rij. Kies waar je heen wilt.

Herken de “managementkloof” en “verandermoeheid” bij verandertrajecten en stuur erop.
Wat is het? En wat kun je er aan doen?

Bedrijfscultuur maakt het verschil! Het is niet ongrijpbaar, het is te meten. 6 tips om de goede cultuur te laten leven.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig.

Hoe neem je medewerkers mee in verandering? Lees hier over de balans tussen zorgvuldig aansluiten, coachen op inhoud en grenzen trekken.

Gebruik de LEAN veranderkracht ook voor jouw leiderschap.
LEAN leiders vertonen 5 typen gedrag gebaseerd op 7 waarden.
Investeer in jouw leiderschap.

TIM WOOD(S) is een ezelsbruggetje om de 8 vormen van verspilling (‘waste’) eenvoudig te onthouden.
Welke faalkosten herken jij?
Zullen we ze er samen uithalen en vriendelijk afscheid nemen van TIM?

Misverstand 2: verandering kost veel tijd en geld.
Aantoonbaar onjuist. We hebben korte en effectieve programma’s.
En het levert heel veel op!

Wat is LEAN wel en niet?
Hoe kan LEAN jouw organisatiecultuur verbeteren (en v.v.)?
5 kenmerken waarin LEAN zich onderscheidt van onze Westerse managementcultuur.
Voor jou tot slot: onze 10 stappenmethode.

Herken jij één van de 5 meest voorkomende communicatiefouten bij jouw verandertraject?
5 fouten in communicatie!
Evenzovele tips.

Organisatiecultuur is van invloed op je klanttevredenheid, klachten, rendement, motivatie, flexibiliteit en resultaatgerichtheid.
Ik leg je uit hoe je tot een effectieve organisatiecultuur komt, in 10 stappen.
Lees ook het E-book!

Misverstand 1: Organisatiecultuur is ‘soft’.
Cultuur en gedrag, de factoren die erg bepalend zijn voor het succes van een organisatie, worden gezien als zacht. Te begrijpen, want hoe meet je cultuur? Hoe leg je dit vast?
Stop met het onderwaarderen van organisatiecultuur.
4 tips hiervoor.

Jouw organisatie wordt bepaald door onder -en bovenstroom. Zachte en harde processen.
Als je je realiseert dat ze beide jouw resultaat bepalen, dan is het logisch dat je in beide kanten evenveel energie steekt. In deze blog:
4 organisatiewetten
3 tips en
1 misverstand

Hoe uit organisatiecultuur zich?
Hoe komt het dat 70 % van de verandertrajecten mislukken?
Waar gaat het mis?
En wat kun je daar aan doen?